KABOTAJ BAYRAMI FOÇADA TÖREN VE ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İzmir'in Foça İlçesi'nde tören ve etkinliklerle kutlandı. Geleneksel kutlamalar asker ve sivil denizciler ile vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

foca cevre
KABOTAJ BAYRAMI FOÇADA TÖREN VE ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İzmir’in Foça İlçesi’nde tören ve etkinliklerle kutlandı.  Geleneksel kutlamalar asker ve sivil denizciler ile vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi. 

Türkiye’nin büyük askeri deniz üslerinden birinin konuşlandığı Foça’da ki ilk tören Cumhuriyet Meydanı’nda ki Atatürk Anıtı önündeyapıldı. Foça Kaymakamı Ali Çetin, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, bazı siyasi partilerin ilçe başkanları, STK temsilcileri, garnizonda görevli her rütbeden deniz kuvvetleri ve jandarma personeli,  sivil denizcilik kurumları mensupları, ilçedeki ticari tekneci ve balıkçılar, yelken kulübü sporcuları ile vatandaşlar katıldı. Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Foça Liman Başkanlığı çelengi anıta törenle konuldu.


KABOTAJ KURTULUŞ SAVAŞININ DENİZLERDEKİ ZAFERİNİN TESCİLİDİR

Törende konuşan Foça Liman Başkanı Vekili Levent Karalom   1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferinin tescili olduğunu söyledi. Levent Karalom; “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyetimizin kuruluşu olan 1923 yılına kadar devam eden kapitülasyonlar sebebi ile ülkemizin deniz ticareti yabancı millet ve ulusların egemenliğinde kalmıştı. Yeni Cumhuriyetimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde her alanda olduğu gibi denizcilik alanında da bağımsızlığı için 20 Nisan 1926 tarihinde kabul dilen ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürülüğe giren Kabotaj Kanununa göre akarsularında, göllerinde, Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de, Çanakkale  ve istanbul Boğazlarında ve tüm karasularımızda kalan körfez, Liman, tersane, kılavuzluk ve palamarcılık hizmetlerinde, yalnız Türk Bayraklı deniz araçları kullanılacak ve bu araçlarda yalnızca Türk vatandaşlrı çalışacaktır. Türk Limanları arasında yük ve yolcu taşımacılığı Türk Bayraklı gemiler tarafından yapılacaktır. 96.yılını kutladığımız Kabotaj Kanunu Mavi Vatan’daki egemenlik hakkımızın ve stratejik kazanımın simgesidir.


Türk Denizciliğinin bağımsızlığı ve denizciliğimizin bu günlere gelmesinde büyük önem arz eden Kabotaj Kanunu Kurtuluş Savaşı’mızın denizlerdeki zaferinin tescilidir.Uygarlık tarihi incelendiğinde en güçlü medeniyetlerin deniz kıyılarında kurulduğu, denizlere hakim olan kültürlerin ekonomik ve askeri açıdan çok büyük güç kazandıkları görülmektedir. Bu bağlamda ülkemizin Ege’deki, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki hakları ülkemizin denizci bir ülke olmasından geçer.  Ülkemizin sahip olduğu denizler, zengin biyoçeşitlilik, deniz dibi maden yatakları, lojistik ve ulaşım olanakları ile eşsiz imkanlar sunmaktadır. 8 bin 500 kilometre kıyı şeridine sahip ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin, lojistik maliyetlerinin düşürülmesinde, deniz yolunun kullanım oranını artırmak vazgeçilmez bir unsurdur.  Denizlere hakim olan cihana hakim olur.   “ dedi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından protokol ve beraberindekiler bir gezi teknesi ile denize açılarak Küçükdeniz Liman içine geldi. Burada deniz şehitlerine saygı için hazırlanan çelenk teknedekilerin saygı duruşu eşliğinde mavi sulara bırakıldı.

İlçedeki kutlama etkinlikleri saat 17.00’de başlayacak geleneksel deniz yarışmaları ve ödül töreniyle tamamlanacak.

https://kuzeyinsesi.net Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. 19.04.2024 06:07:03. #1.11

#ŞU AN BURADASINIZ: KABOTAJ BAYRAMI FOÇADA TÖREN VE ETKİNLİKLERLE KUTLANDI Son dakika Foça haberleri, Foça son dakika haber, Foça son dakika, son dakika Foça, Foça haber sayfamızda Foça haberleri okuyabilir, Foça son dakika haberleri ve güncel Foça gelişmelerini görebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Yerel Haberler