"Aliağa’da emek yeniden görünür olmalı"

Yerel seçime bir buçuk ay kala, Aliağa’nın mücadele eden demokratik kitle örgütleri, kadınlar ve işçiler hem kentin eksikliklerini hem de nasıl bir yerel yönetim istediklerini anlattı.

genel gundem

İzmir’in Aliağa ilçesinde, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde kentin gerçek sorunlarının ve taleplerin ne kadar görünür olduğunu sendika temsilcileri ve adaylarla konuştuk. Aliağa için “emek kenti” denilmesinin ağırlıklı sebebi nüfusunun büyük çoğunluğunun PETKİM, Star, TÜPRAŞ rafinerilerinde çalışan işçilerden oluşuyor olması.

Bu iş yerlerinde örgütlü sendika olan Petrol- İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, “Aliağa nüfusu giderek artıyor. Kentte belediyeye ait kreş sıkıntısı var. Özel kreşlerin fiyatları 10-15 bin lira arasında, ekonominin giderek kötüleştiği bu durumda hem kadın istihdamının artması hem de insanların çocuklarını güvenilir, uygun fiyatlı kreşlere gönderebilmesinin olanağının yerel yönetimler tarafından sağlanması gerekiyor. Kentte yaşayan yaşlıların faydalanabilmesi için de bakımevlerine ihtiyaç var. Sadece bir tane özel bakımevi var. Onun da hem kapasitesi yetersiz hem de fiyatları yüksek” dedi.

Bir diğer önemli sıkıntının da barınma olduğunu belirten Toptan, “Kent büyüyor gelişiyor diyoruz ama bu gelişmeyi nüfus olarak karşılayacak sayıda konut yok. Yerel yönetimlerin bakanlıkla iletişimin, imar komisyonları ile halkın faydalanabileceği, uygun fiyatlı konutlar inşa etmenin yollarını bulmaları gerekir. Devlet hazinelerini birilerine vermek yerine kentte yaşayan örgütlü örgütsüz tüm işçiler için nasıl değerlendirebiliriz diye bakılması lazım” diye konuştu.

Belediye çalışanlarının sendikalı olması gerektiğine vurgu yapan Toptan, “Şu an belediyede örgütlü bir sendika yok. En düşük işçi maaşı verilen belediyelerden birisi Aliağa Belediyesi” diyerek, bu sorunun da kentin emek kenti olduğu gerçeğiyle uyuşmadığını belirtti.

ORTAK KÜLTÜREL BİR DİL İÇİN EMEK ŞENLİKLERİ

Aliağa’da Cumhur İttifakı adayı olan Serkan Acar, iki dönemdir belediye başkanlığı yapıyor. Acar’ın yönetime gelmesiyle birlikte, mazisinde önemli bir yer edinen Aliağa Emek Şenlikleri de artık yapılmıyor. DİSK Emekli-Sen Aliağa Temsilciliği adına konuşan Sabahattin Yeşiltepe, “Aliağa kozmopolit bir yer. Ortak bir kültürün, dilin oluşturulması için emek şenlikleri bir imkandı. Hem siyaset hem de sanat etkinlikleri ile emekçilerin ortak bir dil oluşturması mümkündü. Aliağa’nın gerçekten bir emek kenti olmasına yol açıyordu. Mücadeleyi de ortaklaştırıyordu bu dil. Şimdi ise son on yıldır emek şenlikleri yapılmıyor; bunun yerine yaz konserlerinde kuru bir kalabalık ve popüler konserler sermaye ve belediye iş birliği ile kentin emekçilerine hizmet olarak sunuluyor. Kentin kültürel yapısını, emekle olan ilişkisini görünmez kılmak için çalışıyorlar” diyerek, belediyenin bu doku ile uyuşan bir sosyal anlayışı olması gerektiğini belirtiyor.

ÇOCUKLARA BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK, GENÇLERE SOSYAL ALAN

Eğitim emekçileri ve sendikaları ile yaptığımız görüşmelerde de ortaya çıkan talepler benzerlik taşıyor. Eğitim Sen Aliağa Temsilcisi Yalçın Aydın, kiraların yüksek olmasından dolayı emekçilerin zorluk yaşadığını dile getirdi. Aliağa’da 1500’e yakın eğitim emekçisi olmasına rağmen kendilerine ait sosyal faaliyetlerini sürdürebilecekleri bir öğretmenevinin olmadığını hatırlatan Aydın, uyuşturucuya sürüklenen gençler için sosyal alanların oluşturulup atölye gibi etkinlilerin yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Okul çağındaki çocukların okullara aç gittiğini de belirten Aydın, ilçenin kaynaklarını doğru kullanan bir belediyecilik anlayışı ile okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve içme suyunun sağlanabileceğini belirtti.  

Eğitim-İş Aliağa Temsilcisi Emre Kara da hem kira hem de kreş ve etüt merkezi sorununun çözülmeyi bekleyen acil sorunlar olarak sıralanabileceğini söyledi. Kara, “Şüphesiz ki yerel yönetimlerin öncelikli üstlenmesi gereken görev tam gün çalışan aileler için sosyal belediyecilik anlayışıyla sağlayacağı belediye kreşleridir. Ağır ekonomik koşullar altında ezilen vatandaşlarımıza da nefes aldıracak kreş ilçemizdeki önemli bir sorunu da çözmüş olacaktır. Aliağa'da bulunan öğretmenevinin yıkılmış olması ise yerelde bulunan eğitimciler için bir hayal kırıklığı oluşturmuştur” diye konuştu.

MAHALLE MECLİSLERİ İLE YEREL DEMOKRASİ

Yalı Mahallesi Muhtar Adayı Erol Ertürk, “Yerel düzeyde doğrudan demokrasinin işleyişi, mahalle halkının kendisini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyecek her karar ve uygulamada söz sahibi olması ile mümkün olabilir. Bunun için yerel yönetimlerin karşısında ya da yanında yer alarak değil, birlikte nasıl sağlıklı bir yönetim içinde yaşam kalitemizi artırabiliriz, yerel demokrasiyi güçlendirebiliriz ve bunu sürekli kılabiliriz üzerine kafa yorabiliriz. Yerel demokrasi modelinin temellerini oluşturacak olan mahalle meclisleri, demokrasinin mahalledeki kılcal damarları, temel yapı taşları veya mahalledeki okulları olma potansiyeline sahip bir mekanizma olacaktır diyebilirim. Mahalle meclislerine en geniş şekilde katılım sağlanmasının ve sahiplenilmesinin büyük önem taşıdığını düşünüyoruz” dedi.

Mahallede kurulacak böyle bir yapı ile gençlerin kadınların, engelli ve yaşlıların sorunlarını doğrudan iletebilecekleri ve çözümleri için inisiyatif alabileceklerini belirten Ertürk, “Mahalle meclisi mahallenin öncelikli sorunları üzerine çözüm önerileri ve projeleri belediye yönetimine iletecek, bünyemizdeki nitelikli insanların katkılarıyla sonuç odaklı çalışmalar yapma imkanı elde edeceğiz” şeklinde konuştu.

"KENTLER HALKINDIR, HALK YÖNETMELİ"

Türkiye'nin sayılı petrokimya tesisleriyle, onlarca demir çelik fabrikası ve haddehaneleriyle, hızla büyüyüp gelişen organize sanayi bölgesiyle, gemi söküm ve limanlarıyla sanayi kenti dolayısıyla bir işçi kenti olan Aliağa'da yerel yönetimlerde işçilerin de sözünün olması için Emek Partisinden Belediye meclis üyeliğine aday olan Ebru Er, “Kentsel hizmetlerin gerçekleştirilmesi, park yapmak, çöp toplamak halktan alınan vergilerle yapılır ve belediyelerin asli işlerindendir. Asıl olan tüm bu hizmetlerin; emeğin örgütlü gücüne saygı duyan, birilerine kaynak aktarma aracına dönüşmeyen ve kentte yaşayanların temel ihtiyaçlarını gözeten bir anlayışla sürdürülmesidir” dedi.

SONUÇ

Aliağa’da bulunan sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin ortak payda altında toplanabilecek tespitlerinin yanında, temsil ettikleri kitle özelinde talep ve önerileri de bulunuyor. Buna göre, ekonomik sıkıntılar temel problemlerin başında yer alırken; kreş, kadın sığınmaevi ve huzurevi gibi istekler de Aliağa Belediyesinden beklentiler arasında öncelikli yer kaplıyor. Barınma problemi, konut eksikliği ve fahiş kira oranları da belediye tarafından çözülmesi beklenen ortak talepler arasında. Alınan görüşlerde, belediyelerin temel görevlerinin belli olduğu; tüm bu hizmetlerin emeğin örgütlü gücüne saygı duyan, birilerine kaynak aktarma aracına dönüşmeyen ve kentte yaşayanların temel ihtiyaçlarını gözeten bir anlayışla sürdürülmesi özellikle vurgulanırken, şeffaf, hesap verebilir ve halkla birlikte yürütülecek belediyecilik anlayışı öneriliyor. Öte yandan Aliağa’da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hava kirliliği, ulaşım ve altyapı gibi sorunlar da varlığını sürdürüyor.

(EVRENSEL / Eren Saran - Bülent Pınarbaşı)

https://kuzeyinsesi.net Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. 04.10.2024 06:30:07. #1.11

#ŞU AN BURADASINIZ: "Aliağa’da emek yeniden görünür olmalı" Son dakika genel haberleri, genel son dakika haber, genel son dakika, son dakika genel, genel haber sayfamızda genel haberleri okuyabilir, genel son dakika haberleri ve güncel genel gelişmelerini görebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Yerel Haberler